Ernemann fabrikken.

Historie:
Heinrich Ernemann født 1850 død 1928.

Han kom fra fattige kår og fik en handelsuddannelse. I 1876 kommer han til Dresden og træffer der sin senere kone. De overtager svigermoderens garnforretning, hvorefter Ernemann arbejder sig op til en god position som købmand og fabrikant. Som sådan er han med til at grundlægge Den tekniske højskole og dermed til en virkelig styrkelse af den tekniske industri i og omkring Dresden. Han modtager flere hædersbevisning.

I 1889 starter han "Dresden photografiske Apparate-Fabrik" som ender med at være et aktieselskab med navnet "Ermemann-Werke".

I en nedgangsperiode for kameraproduktionen 1908 - 1909 er han tæt på at gå ind i samarbejde med fabrikkerne Richard Hüttig, Emil Wünsche og Palmos (ejet af C. Zeiss Jena), men i sidste øjeblik siger han nej til samarbejdet.
Fabrikken fortsætter med succes gennem 1. verdenskrig med kamera af alle typer (glasplade, rulle film ec.) og kinoprojektorer. Nævnes skal bla. serien Bob (fællesnavn for bælgkamera af forskellige størrelse) og de lidt bedre kamera i serien Heag. Det hele kronedes omkring 1924 med Ernastar 1:2, et af Ernemann udviklet objektiv på 1:2 (senere 1:1.8) som fandtes på blandt 6 x 9 kameraet Ermanox. Dette fandtes også i en spejrefleksudgave.

Ernemann fabrikken ophørte som selvstændig fabrik i 1926 og blev en del af den nye koncern Zeiss Ikon, der primært bestod af ICA, Contessa-Nettel - Stuttgart og Ernemann. Bob serien førte over i den berømte Zeiss Ikon serie Nettar.

Kinofilmprojektorerne, som en tid var blevet produceret i samarbejde med Krupp, blev et af Ernemanns hovedprodukterne inden Zeiss Ikon koncernen. En del af denne produktion fandt sted i Kiel.
I 1945 og årene derefter blev de sørgelige rester af Zeiss Ikon nationaliseret som VEB ( Volkseigene Betrieb) i DDR. Afdelingen i Stuttgart gjorde sig fri og fortsatte som Zeiss Ikon medens Kinoværket i Kiel ligeledes gjorde sig fri og forsatte ligeledes med produktionsnavnet Ernemann.

Ernemanns bygning på hjørnet mellem Schandauestrasse og Dornblüthstrasse (i dag Junghansstrasse) fra 1923 med det karakteristisk hjørnetårn blev et produktionssted under først Zeiss Ikon og senere VEB Pentacon. Tårnet blev i stiliseret form også logo for VEB Pentacon, da de mistede retten til navn og logo for Zeiss Ikon ved en retssag. Produktionen ophørte kort tid efter "Die Wende" 1989/90 og bygningen stod tom. Nu rummer den Dresdens tekniske Museum.

Link til Technische Museum Dresden

Kilder:
  • Herbert Blumtritt: "Geschichte der Dresdner Fotoindustrie"   Lindemanns Verlag
  • Richard Hummel: "Spiegelreflexkameras aus Dresden"   Edition Reintzsch Leipzig


Valid HTML 4.01 Transitional     Valid CSS!