Konica Domirex 1963


Fra "Fotomagasinet" 1963 nr 7 juli


Et revolutionerende »spejl«-reflekskamera
KONICA DOMIREX
photokina 63 var, som det fremgik af forrige nummer af FOTOMAGASINET, et gigantisk fotoshow, hvor gammelt og nyt kappedes om alverdens opmærksomhed. Meget af det nye viste sig ved nærmere eftersyn at være knap så nyt. Alligevel blev så godt som samtlige udstilleres produkter lanceret med betegnelser som sensationelle og revolutionerende!

Det er alligevel efter moden omtanke, at jeg anvender ordet revolutionerende i min overskrift.Det kamera, KONICA DOMIREX, jeg hentyder til, fandt jeg på KONICA's stand.
Man viste det frem med megen stolthed, iblandet en absolut ægte beskedenhed. Man håbede at kunne sende kameraet på markedet i løbet af et års tid. Mange tekniske og praktiske konstruktive problemer stod endnu tilbage ... o. s. v.
Fra KONICA's side gjorde man absolut ingen anstrengelser for at tiltrække sig den internationale foto-presses opmærksomhed! Jeg tror endda, at FOTOMAGASINET er det første blad med en udførligere omtale!
Jeg tog et billede af kameraet, og jeg fik lov til at reproducere et par skitser, der viser kameraets principielle opbygning.
Jeg skal prøve at forklare, hvorfor jeg finder dette »spejl«-reflekskamera revolutionerende.
Som man ser, har jeg anbragt ordet »spejl« i gåseøjne. Konica Domirex har nemlig ikke noget spejl i traditionel forstand! Japanerne har fundet frem til en objektivtype, hvor spejlet kan udelades! Man indfanger lysstrålerne fra motivet allerede i selve objektivet og leder dem - inden de når lukkeren - igennem linser og prismer op i sØgeren, hvor øjet altså kan betragte og kontrollere motivet ved objektivets fulde lysstyrke. Nedblændingen foregår i lukkeren, der ligger bag objektivet, og fungerer altså først, når man eksponerer.
Skitserne viser tydeligt lysstrålernes gang igennem objektivet.

Naturligvis er jeg ganske klar over, at en kameraproduktion efter dette princip ikke vil afskaffe alle spejlreflekskameraer af traditionel type. Men man har fået afskaffet spejlet med en genial opbygning af et objektiv, og man har ]øst de konstruktive problemer med besnærende teknisk elegance. Lad os holde øjnene åbne - måske hører vi mere om et par års tid?

2012
Der er to små spejle i objektivet ude i siderne placeret i området mellem de optiske hovedplaner. De reducerer lysintensiteten akkurat som en blænde samme sted. Spejlene sender billedet op gennem søgeroptikken. Lukkeren er en centrallukker og ud fra teksten ligner det en Regula lukker, idet der ingen blænde er, men den lukker op svarende til den valgte blændeåbning.
Systemet lider af den samme skavank som andre forsøg på fast spejl, nemlig at søgersystem tager en større eller mindre brøkdel at den samlede lysintensitet også under selve åbningen til filmen. Dermed skal objektivet have større lysstyrke medens lysintensitet til søgeren er meget svagere end hvis hele intensiteten på det traditionelle klapspejl, kom frem til øjet. Fordelen er at der ikke sker et black out, medens filmen belyses, at kameraet ikke har støj fra klapfunktionen, samt at det er muligt at tage mange billeder hurtigt efter hinanden.
Det er uklart om der var påtænkt vekseloptik.

Canon lavede et SRL kamera Pellix (se under " SLR - Først") med samme fordele og ulemper dog teknisk forskellig fra Konica Domirex løsningen.


Domirex kom aldrig i produktion - det var ikke så genialt som forfatteren troede.