Meopta historie


delvis oversat fra fabrikkens egne hjemmeside


Fra brochure kilde 1

1933 blev Optikotechna Kompagni grundlagt i Prerov af ing. Alois Benes og fysikprofessor Dr. Alois Mazurek. Dr. Mazurek udviklede Tjekkoslovakiets første forstørrelsesobjektiv. Firmaet startede med produktion af mørkekammerudstyr herunder forstørrelsesapparater og -objektiver.


Alois Mazurek

Alois Benes
Omkring 1935 startede også produktion til hæren, der kom nye ejere til og nye bygninger. Produktionen omfattede på det tidspunkt forstørrelsesapparater, sammensatte linser, enkel optik, kikkerter, sigtekikkerter, diasprojektorer og naturligvis den velkendte linie af Flexaret kameraer.

Under den tyske besættelse til 1945 leveredes udstyr til den tyske hær. De første kameraer kom frem.

I 1946 bliver Optikotechna nationaliseret og omdøbt til Meopta. Meopta var et acronym for Mechanická optiká výroba - mechanical optical manufacturing.

I tiden frem mod 1990 voksede firmaet og blev en af verdens største producenter af forstørrelsesapparater ( Opemus). Firmaet overtog også alenefremstillingen i Østeuropa af kinofremviserer efter Zeiss Ikon i Dresden (gammel Ernemann gren), ligesom TLR kameraer 6x6 cm af Rolleitype i øst endte med produktion hos Meopta efter Welta ikke længere lavede TLR modeller.



Der er tydelig lighedspunkter mellem TLR Reflekta ( Richter Freital DDR senere Welta ) og Meoptas lange række af TLR Flexaret kameraer. Richter i Tharandt sendte Reflecta TLR ud i 1933. Fokuseringen sker med en arm under objektivet og en buet afstandsskala. Armen påvirker hele forpladen. Oprindelig var indstillingen på Flexette/Flexaret I en kabelforbindelse mellem de to objektiver, men med Flexaret II type 1 1939 bliver indstilling en arm under objektivet - tydelig Reflecta inspireret fra Richter. Samme arm er på Flexora Lipca Richter Vesttyskland) indtil den nye model Rollop.

I 70’erne var en stor del af produktionen militært.

Den østlige pendant til Fællesmarkedet var Comicon. Men i bedste Sovjetstil var der indenfor dette fællesskab en typisk planøkonomisk styring. Man tilstræbte på sigt et produktionssted for et givet produkt, specielt hvis det var beregnet alene til det østlige markede. DDR's berømte kinofremviserproduktion oprindelig fra Ernemann i Dresden, blev lukket og kinoproduktion tilsidst koncentreret i Meopta Tjekkoslovakiet. Det samme gjalt TLR kameratypen så længde det endnu overhovedet blev lavet.

1990 blev firmaet privatiseret og nåede gennem en rekonstruktion og et samarbejde med TCI New York frem til at være et konsolideret enkeltaktieselskab i Tjekkoslovakiet senere Tjekkiet med avanceret optik som område. Det nye Meoptas hovedsæde i Europa er i Přerov - det gamle hovedsæde

Som annoncerne viser var det Opemus forstørrelsesapparatet som var firmaet Meopta hovedprodukt i Danmark.

I dag

Meopta smalfilm.

Jindřich Suchánek startede et lille værksted 1930 og lavede laboratorieudstyr til skoler. Hans firma JSB (i dag betegnet som Suchanek) lavede også 16 mm projektorer. Snart kom der 16 mm optagere og 1932 den første Admira 8 mm optager samt inden krigen en 9½ mm optagere og flere 16 og 8 mm optagere og gengivere.

1948 blev fabrikken overtaget af staten under navnet Meopta i byen Brno. Meopta er således et fælles navn for flere nationaliserede fabrikker indenfor det optiske område (kombinat ?)
Særlig original var Meopta Somel 8 mm 1956. Optræk skete med en snor. Filmen var på en veksel kassette med to spoler ved siden af hinanden, altså samme princip som i den senere Kodak Super 8 mm. Østeuropa fik aldrig startet med Kodak Super 8 mm kassette, men man konstruerede et system med en dobbelt super 8 mm film der kom i 1966. Man skulle så som ved standard 8 mm vende filmen, der ved fremkaldelsen blev delt og sat sammen i forlængelse af hinanden. Perforering er som ved super 8 midt for billedet som havde størrelse svarende til Kodak Super 8 eller Fuji Single 8. Denne dobbelt super 8 brugtes i kameraserien Meopta Supra.


Midt i 70’erne lukkede Meopta ned for smalfilm og i Øst var der kun UdSSR der havde smalfilmsproduktion.


Fra brochure kilde 1. fra ca. 1970 ses at der er 4 produktionssteder.

Brochurerne er på tjekkisk som jpg billeder. De er renset, gennemført OCR (tjekkisk sprog) og derpå google oversat (hø!). Ingen garanti for indholdet

1968

Přerov


Produktionsprogram for afdelingerne af det nationale selskab Meopta er højt specialiseret producentvirksomheder. For nogle årtier siden kom enkle optiske enheder fra disse, men i dag udgør de en af verdens største producenter af professionelle projektorer.

Her produceres:
  • amatørforstørrelse objektiver og udstyr
  • professionelle forstørrelsesudstyr inklusive størrelse 18x24 cm professionelle biografprojektorer til 16 mm film og til 35 mm film, inklusive en universel enhed med kinoautomatisk projektion af 35 og 70 mm film
  • 16 mm filmprojektorer med optisk og magnetisk lydoptagelse
  • optiske instrumenter til specielle formål
  • tilbehør til fremstillede enheder
  • linser og en række optiske samlinger


Bratislava


Er specialiseret i fremstilling af lysbilleder, episkop og epidiaskop, inklusive omfattende tilbehør - og billedprojektion i forbindelse med kinoautomatiske-enhed.

Her produceres:

  • diasprojektorer
  • epidiascoper
  • episkoper
  • undervisningsmidler og -udstyr
  • tilbehør/reservedele til fremstillede enheder
  • fotoelasticitetmetre
  • celle tæller
  • teater diasprojektorer
  • asfæriske spejle til Meoptons


Hynčice


Her produceres spejlreflekskameraer Flexaret TLR-kameraer, som er blevet et velkendt koncept blandt amatørfotografer - ikke kun i vores land. Man har opbygget sin egen afdeling for teknisk udvikling, for at få moderne teknologier til at gennemsyre produktionen. Montage- og produktionslinjer blev nybygget.

Her produceres:

  • fotografiske apparater bl.a. to-linse refleks (TLR) kameraer til rulle - og/eller 35 mm film
  • stereoprogram, f.eks. kameraer (stereo), stereokort, stereofilmskærer, stereoviewer og lysbilledapparater
  • 8mm og 8mm Super film projektorer
  • Stativ og tilbehør


Brno

fremstiller et omfattende program med optagerkamera til 8 mm og 16 mm film, der er blandt de mest efterspurgte i deres prisklasse kendt for sin enkelhed, funktionalitet, operationalitet og pålidelighed

Nye typer af optagekameraer til 8mm film og 8mm Super A8 G serie film er populære for deres moderne koncept og perfekt form.

Her produceres:

  • optag kameraer på 8 mm film
  • optag kameraer til 8mm Super film
  • scanningskameraer til 16 mm film
  • monteringssæt til 16 mm film
  • reservedele 8 mm og og Super 8 mm samt tilbehør
Kilder:
  1. www.meoptahistory.com historisk side med bl.a. manualer og virtuel museum
  2. www.meopta.com firmaet hjemmeside
  3. Jürgen Lossau : "Der Filmkamera Katalog", atoll medien