Nikon historie kort


Nikon er et japansk firma specialiseret i optik og billede. Det fulde navn er Kabushiki Kaisha Nikon siden 1988. Det blev grundlagt i 1917 som Nippon Kogaku ved, at japanske optiske firmaer med militær tilknytning slog sig sammen. I løbet af de 60 år blev Nikon velkendt for kvalitets Nikkor optik og fotografisk udstyr. Under 2. verdenskrig voksede firmaet sig stort med militære leverancer.

Efter krigen startede firmaet med at lave objektiver til populærer tyske målsøgningskamera, objektiver der skabte opmærksomhed blandt professionelle bruger af disse kameraer. Dette blev fulgt op af et fremragende målsøgningskamera med tydelig reference til Zeiss Ikon Contax udseende næsten det sammen men ikke med Contax's specielle komplicerede lamelspaltelukker men med en traditionel gummidug spaltelukker.

I 1959 kom med Nikon F et avanceret mekanisk spejlreflekeskamera 24x36mm kamera. Dette blev starten på en lang serie af F kameraer mere eller midre grupperet i 3 hovedgrupper. For de professionelle, for avancerede amatører og for alm. amatører. ved siden af dette kom i 80'erne målsøgnings fuldautomatiske kamera med fast zoom objektiv til dagligdagsfotograferne.

I slutningen af 90'erne blev F serierne afløst af digitale SLR kamera betegnet med D men stadig rettet de samme grupper. Serien Coolpix den almindelig forbrugerkameraserie med stor popularitet.

Nikon var førende i udvikling af Autofokus AF, men ellers af og til lidt konservativ, hvilket i en periode gjorde, at Canon med deres SLR blev de professionelles foretrukne kamera (problem styring af AF enten fra motor i kameraet Nikon eller ved motor i objektivet Canon EOS), nu har Nikon begge muligheder og har tilsyneladende vundet ind på Canon. Nikon store styrke er den høje kvalitet af optikken, samt kameraernes mekaniske holdbarhed. Det kan vel også betegnes som en fordel, at det for F og D serierne oftest gælder at der er sammen gundbajonet, hvilket betyder at ældre objektiver kan benyttes selv om man så må betjene dem manuelt uden AF og belysningsautomatik.     Valid CSS!