Robot kort historie

I 1931 henvender konstruktøren Heinz Kilfitt sig til firmaet Otto Berning og Co. (Schwelm, Westphalia) med en ide om et nyt specielt småbilledkamera. I 1934/35 kommer Robot senere benævnt Robot 1 med søger frit ovenpå. Kameraet findes i mange versioner. I 1938/39 kom den næste model Robot 2, hvor bl.a. søgeren var bygget ind.

Firmaet undergår flytninger pga krigen mod øst i nærheden af Dresden retur mod vest til Düsseldorf efter krigen. Senere kommer franske interesser ind med omkring 80%, resten bliver hos sønnen til Berning. Firmaet fortsatte med Robot 2 i flere versioner

Robot har en robust stålhus formatet er 24x24 mm, skrue, vekseloptik M26 gevind og med lukker bagved objektivet. Lukkeren lavet af Gaulthier (Prontor)) er en speciel rotationslukker med fast vindue. Hastighed reguleres ved fjerderspændingen. Det epokegørende er fjederoptrækket som muliggør at optage 24 eller 50 billeder med ca 4-5 billeder pr. sekund. Robot 1 har lukker, der går fra 1 sek. til 1/300 sek, medens Robot 2 lukkeren mangler de lange tider, men til gengæld går til 1/500 sek.


Lukkeren virker ved, at pladen med det faste hul drejer hullet forbi objektivet. Lukkertiden bestemmes af pladens rotationtid som igen bestemmes af lukkerfjederens spænding. Inden næste eksponering drejer en afdækningsplade ind foran objektivet og hulpladen roterer tilbage til udgangsstillingen.Mange sammenligner den med en spaltelukker, men denne lukkertype er almindeligvis en focallukker, dvs lukkeren løber lige foran filmplanet. I Robot er afstanden fra film til flanke af objektivet 31 mm (arbejdsafstand og lukkerplanet ligger 4 mm bagved objektivet altså 27 mm fra filmen. Det er ikke en fokallukker, men har samme placering som en centrallukker ved kameraer med denne "bagved objektivet" (Tenax II, Diax, Prominent, ....) løsning. Der er altså de samme problemer for teleobjektiver med vignettering ved Robot som ved de nævnte kameraer.Til gengæld er Robot nok det første 35mm kamera med denne placering af lukkeren.

Meyer var med straks fra begyndelsen med optik Primotar 3.5/30 mm, Trioplan 2.8/30 mm og Tele-Megor 5.5/60 mm. Zeiss leverede enten Zeiss Tessar 3.5/30 mm eller 2.8/30 mm og senere lystærke objektiver som Biotar, Sonar. Schneider-Kreuznach leverede optik til kameraermodellerne startede med en Tele Xenar 5.5/50 mm og især efter krigen var det Xenar og Xenon.

Kameraet har en speciel K- kassette/patron til 35 mm film der muliggør 50 billeder (uden tilbagespoling). Med Robot 2 skiftedes til brug af standard 35 mm patron og med en speciel opsamlerpatron. Omkring 1951 skiftes over til alm. standard 35 mm film patron.
Robot kommer i talrige versioner frem til ca 2001. De fleste fastholdt 24x24 mm men også 18x24 mm ,24x27 mm og 24x36 mm formater findes. Modellerne varierede men gennemgående var robusthed og multieksponeringen fælles for alle. Disse egenskaber gjorde det selvskreven til militær (Luftwaffe) og politi (stærekasser). Også Det danske Luftvåben anskaffede Robot kameraer efter krigen. Robot udviklede sig væk fra at være et amatørkamera hen til et specialistkamera.

I dag eksisterer firmaet som JenOptik Robot Monheim am Rhein med trafikovervågning som produktområde og stadig med rødder og veneration for det gamle Robot kamera.

Kilder:
  1. Hjemmeside for Robot kamera og samler
  2. Firmaet Jenoptik Robot
  3. Hartmut Thiele "Die Deutsche Photoindustrie - Wer war Wer -" Privat udgivelse
  4. Kalubeks Camera Catalogue 5. udgave Photodeal forlag