Den begyndende automatisering
Fra slutningen af 60'erne kom kravet om automatiserede og ukomplicerede kamera. Det er samtidig med at japanske kamera begynder at trænge frem.
Nyere analog filmformater
Advanced Photo System (APS)
Nyere mere avanceret kasettesystem IX 240, som blev indført i 1996. Her benyttes en 24 mm bred film med perforeringer i en side. Filmen har et magnetspor, hvor data kan gemmes. Den maximale billedstørrelse er 16,7 x 30,2 mm et aflangt "panorameformat", men der er to formater til af mindre længde. Disse kan vælges under varierende ved den enekelte film. Kasetten kan tages ud, uden at filmen belyses, hvorfor man kan skifte mellem filmtyper. Formatet bliver (blev) brugt af kamera fra enkle typer til avancerede spejrefleksmaker, men typisk er fuldautomatiske kompaktkamera.
Instamatic-Kamera
Kom i 60'erne - filmkassette 126, billedformat 28 x 28 mm, herved kunne man undgå spoling tilbage. Filmilægning var meget enkelt.
Kassettesystemet var primært knyttet til Kodak Instamatic kameraer selvom andre firmaer også lavede kamera til systemet. De fleste kamera var enkle med fast focus og på mange måder et nutidens bokskamera. Typisk et ungdommens første kamera. Enkelte firmaer lavede mere avancerede kamera, men generelt blev filmkassetter betragtet med en vis skepsis, da trykpladen for filmen er en del af plastikkasetten og ikke kameraet, derfor ikke mulig at placere så præsis som i det traditionelle kamera (et problem fælles med smalfilmformatet super 8 som også er et kasettesystem). Kodak fulgte det op med 110 Pocket instamatic kassette 13 x 17 mm.
Agfas 900 system
Til Agfa små flade kamera udviklede firmaet sine egne kassetter. Serien gik lige fra simple boxtyper til ret komplicerede typer, mogle havde filmtransport som Minox ( træk og skub) andre var elektrisk dreven. Alle var karakieriseret ved sensor udløseren - et rødt trykfelt. Kamera var en resultat af et samarbejde med Chinon og den udskilte Agfa Camera division. Med konkursen i den sidste udløb også dette filmsformat æra.
Ved siden af disse nyere formater levede det klassiske 35 mm format videre og var i virkeligeheden meget dominerende. Problemet med korrekt ilæggelse, fastgørelse og tilbagespoling, blev løst gennem nu mere og mere automatiseret.
De automatiserede kamera
Kameraerne fik batterier med det resultat, at mange er gået til pga udløbet batteri. Først blev lysmåling og derefter fremføring automatiseret. På billige kamera er afstand ikke automatiseret, men i stedet for er kameraet så vidvinkelt, så det næsten ingen betydning havde. Senere blev afstandsmålingen automatiseret AF (autofocus) så æraen for det analoge filmbaserede kamera slutted med dels små let håndterlige kameraer med zoomobjektiv, afstandssmåling, filmfremføring, dels med avancerede spejrefleks med objektivsystemer og med valgmulighed mellem automatisk og manuel betjening. Begge grundtyper fortsatte over i digitalalderen, hvor især den første opnåede mindre og mindre dimensioner.
Som eksempel på denn ultilmative kameratype fra den aktive amatør til det krævende professionelle blev linien fra de tyske spejreflekskamera ført videre i Japan med mærker som Topcon, Nikon, Canon, ... . De overtog og fik ofte linser evt blot konstrueret fra Tyskland, de videreudviklede spaltelukkeren ( Gummiduglukker Leica, lamellukker Contax) og lavede så de ultimative spaltelukkere Copal og Seiko (metallamel lodret) som forøvret også kan ses kopieret på Praktica L,B serierne i DDR. De udviklede sig hurtigt til hele systemserie, hvor andre fabrikker også lavede linser, blitz m.m..
Eksempelt her er mit eget Nikon, som er "startkamera" på Nikonsserien F.
Disse spejlreflekskamera leder direkte over i de tilsvarende digitale serie
.