Topcon Wink Mirror S, Uni, IC-1 auto

Topcon kameraer med UV objektiver

Topcon Wink Mirror S (1963-1964)

SLR kamera 24×36 mm, normal 35 mm film

Inspireret af Zeiss Ikon Contaflex SLR kamera med centrallukker (1953), kom Topcon RS (1959) med fast objektiv og centrallukker i objektivet. Medens Zeiss fulgte op med satsobjektiv for tele og vidvinkel, blev RS efterfølgeren Wink Mirror S udstyret med centrallukker på huset bagved objektiv. En løsning som også Voigtländer, Kodak, Pentacon og Braun valgte.

Topcon var på dette tidspunkt en avanceret kamerafremstiller og Wink Mirror S havde returspejl (*) og tidsprioriteret automatik, hvor blænden styredes af en stor selencelle med mekanisk aftastning af udslaget. Teknisk set er dette kamera mere avanceret end de fleste tilsvarende tyske kameraer.

Topcon havde sin egen bajonet tilslutning kaldet UV for centrallukker SLR . Objektiverne kan også bruges til efterfølgerserien UNI, hvor selen cellen blev afløst af en CdS fotomodstand og Hg batteri.

Mit eksemplar fungerer, som billederne viser acceptabelt også selencellen. Dog kan mekanikken af og til lave en blind udløsning efter optræk, især efter, at kameraet har ligger ubrugt et stykke tid, hvilket nok skyldes stivnet smøring.

 

Se nærmere om kameraet klik

35 mm
135 mm tele
50 mm

(*) Kun Voigtländer Ultramatic havde returspejl i 1. udgaven  og samme tekniske opbygning. Da Ultramatic senere fik CdS forlod Voigtländer returspejlet.

Topcon Uni

Topcon Uni 1964 –

Det samme hus, bajonet og centrallukker men selencellen er nu erstattet af CdS så Uni har TTL  måling til automatikkel, som stadig er med tidsprioritet og altså lader blænden blive valgt automatisk. Tiden vises i søgeren. CdS måling kræver spændingsstabil batteri i form af 1.33 V Hg celle. Denne kan i dag erstattes af en luft/zink celle og lidt tilpasning.

Se Uni kamera: Klik

Efterfølges af Unirex  1969 -1973 og Unirex EE 1972 – 1974 samme lukker og bajonet men mindre tekniske forbedinger

Topcon IC-1 1973 – 1980

Seiko indstillede efter sigende produktionen af den komplicerede SLR centrallukker omkring 1972. Topcon valgte derpå, at bygge videre på Unirex kameraet med en focallukker, vandretgående med stofgardiner. Bajonet og dermed objektiver var stadig serien fra WinkMirror S  – UV objektiverne

Se IC-1 kameraet : Klik

Topcon ophørte med kameraproduktion i 1980 men eksisterer i dag med digitalt udstyr på det medicinske område, landbrug og overvågning.

Test af kamera

Som det fremgår af mine indlæg i denne blok, har jeg præsenteret en række kameraer fra min samling og helst med afprøvning. Denne proces sker med optagelse af et mindre antal negativbilleder på en 35mm film. For tiden bruger jeg den billige Fomapan 100 sort hvid film. Den eksponeres presset til ISO 200 og derefter semistand fremkaldt i Rodinal 1:100 lidt over 1 time. Strimlen bliver efter skylning og tørring skannet med min gamle  CanonScan 9000F Mark II.

Enkelte af testoptagelse kommer her i blokken, flere bliver lagt ud på siden for producent og kameratype i portalen over min samling.

Det bliver ikke en dom over kameratypen, men et resultat for det specifikke kamera, der står på hylden. De enkelte afprøvninger ender ofte skuffende. Selvom jeg i teksten for kameraet har skrevet OK eller ”Nok OK”, viser afprøvningen ofte defekt.

Problem feltet er mangfoldigt.

  • Nyere kameraer med batterier har været udsat for glemt udløbet batteri.
  • Batteritype eksisterer ikke længere (Kviksølv forbudt)
  • Tætningsmateriale smuldret
  • Gummi/kunststofruller er gået i opløsning
  • Mekaniske dele er defekte, groet fast, amatørrepareret, smurt til døde

Måske er testen egentlig pjat. Kameraet, som viser sig fejlfrit, bliver derefter sat hen på hylden, hvor det fortæller en historie akkurat som det defekte ved siden af. Når jeg ønsker et fotografi, tager jeg et af mine 3 digitale kameraer eller meget sjældent F80 analogt.

Praktica B20s

Så prøver vi et nyt i stedet for den mislykke Chinon i sidste blogindlæg


Denne Praktica er den sidste i række af af   spejlrefleks kameraer til størrelse 24×36 mm, som startede som Praktiflex 1939 lavet af Kamera-Werkstätten, Dresden  og 1949 omdøbt og revideret af VEB KW/…/Pentacon til Praktica. Linien fortsatte til 2001 med 4 hoved serie, hvoraf B serien var den sidste inden murens fald.  Praktica B20s blev først lavet af Mannesmann/Schneider, som forsøgte at videreførte  Pentacon/Praktica efter “die Wende” i 1990.

Kameraet er i 90’erne teknisk ikke på højde med de japanske kameraer, men alligevel et solidt, lille og  let kamera, som kunne sælges til en lav pris. Der er dels manuel betjening dels en automatik med blændeprioritering og autovalg af tid. Pentacon tilkøbte zoom objektiver fra japanske Sigma.

Men desværre ved afprøvning var billederne uskarpe. Jeg vendte tilbage til fremkaldningsprocessen (semi stand) – en test med min Nikon F80 viste ikke fejl, altså måtte selve Praktica B 20 kameraet være fejlbehæftet. Lukkeren virkede OK, så fejlen måtte ligge et andet sted.  Jeg kom i tanke om, at jeg havde læst at Prakticalukkeren/den vippende spejl skulle dæmpes ellers rystede kameraet under selve eksponeringen. Dæmpematerialet har nok mistet sin “blødhed” med tiden

Chinon CP-9AF

Chinon CP-9AF

Chinon var et japansk kameraproducent nær Nagano. Etableret omkring 1948. I mange år var Kodak i ejerkredsen for til sidst at være alene ejer. Da Kodak måtte gå i konkurs, overlevede en del af det oprindelige Chinon  med udvikling, design og salg af optisk og elektronisk udstyr, import og salg af sundhedsrelaterede produkter og diverse varer. Egentlig selvstændige kameraproduktion er forlængst ophørt.

Chinon var kendt som producent af kamera for andre firmaer enten typer udviklet af Chinon eller  OEM produktion af andres kameraer. Men rene Chinon kameraer kom også på markedet. Heri lignede de det nærtliggende firma Cosina. Der var i perioder fælles træk mellem Cosina og Chinon produkter. Der har tilsyneladende været person- og ide vandringer fra det ene firma til det andet.

Det viste kamera var et typisk avanceret kamera for perioden. Der er indbygget winder, autofocus, optagelsesautomatik  med:

  • program
    • P standard program “bedste” kombination af blænde og tid
    • PA action program korteste mulige tid for sport og teleobjektiv
    • PC creativ program  – størst mulig dybdeskarphed lille blænde
  • A blænde prioritering automatisk tidsvalg.
  • M manuel betjening

Kameraet er udstyret med en 24-70 zoom (med tele-makro) og 70-210 mm zoom. Der anvendes DX koderede patroner men ikke-DX patroner kan bruges via manuel ISO indstilling. Det ydre er ikke elegant og huset er tungt og klodset.

Se nærmere om kameraet klik

5. februar 2023 må jeg konstatere at der ikke kommer billeder. Som kamerasamler plejer jeg før et køb at trække kameraet op, lægge det op til øret og udløse kameraet. Hvis der kommer lukkerlyd, ja så får kameraet et OK, inden det sættes hen på hylden til de andre.

Med en prøvefilm på 15 billeder, viste der sig efter fremkaldning en helt klar strimmel, altså ingen billeder. Åbne bagklædningen, spænde lukkeren og udløse. Masser af lyd men lukkerlamellerne rørte sig overhovedet ikke – det var det. Det forbliver et udstillings eksemplar.

Mamiya ZM 1982

Mamiya ZM QUARTS 1982

 

Et ret sjældent SLR kamera i Danmark. Det har en focallukker af Copal typen. Lodret gående metallamel.Kameraet har en blændeprioriteret automatik dvs vælg blænde og kameraet finder selv lukkertiden. Man kan også vælge en manuel indstilling, men det sker på en lidt speciel metode. Man vælger eksempelvis lukkertiden, derefter indstiller man blænden. I søgeren ses nu to røde lysdioder. En for tiden, den anden viser afvigelsen fra den korrekte belysning. Drej nu på blænden indtil de to dioder falder sammen, hvis den korrekte belysning ønskes.

Kameraet har alle finesser for kamera  1982. Se beskrivelsen i samlingen klik