og Pentagon Super
Praktica serien var en serie af mere eller mindre avancerede amatørkameraer. Ihagee Exakta var professionelle systemkameraer. Et sådant avanceret systemkamera ville KW Niedersedlitz også lave, så konstruktørere omkring Praktica kom med Praktina i 1953.
Se om kameraet klik
Der var 2 modeller (FX og IIA) i serien, Praktina IIA var det sidste kamera i serien og blev lavet fra 1958 til 1960. De var udstyret med en vandret stof focal lukkere. Der var ikke returspejl. Bajonetten var en stik-skruebajonet – en konstruktion brugt i flere Vest og DDR kameraer og senere ved Ikarex (Voigtländer, Zeiss Ikon, Rollei). Der var springblænde af en lidt anden udformning end ved Praktica og forskellig ved FX og IIA. Der var et bredt spekter af kvalitetsobjektiver. Flexon på kameraet er en dobbelt Gauss type (6:4) samme familietype som Xenon og Biogon.
Bortset fra prototyper, bestod serien af de 2 modeller Praktina FX 1953 – 1958 og Praktina IIA 1958 – 1960. Kameraerne havde en newton søger passende til 50 mm billedvinkel. Prismesøgeren er udskiftelig med skakt- og lupsøger. Bagklædning kan erstattes med et 17 m filmmagasin. Der kan monteres en winder og andet avanceret udstyr. Fremstillingen blev stoppet 1960 pga. manglende afsætningen.
I 1968 forsøgte man igen at lave et avanceret SLR (Pentacon Super) for professionelle fotograf, nu med M42 og en ny lukker – første gardin metallamel (Praktica L) og 2. gardin stof) TTL – åben blænde måling, returspejl, hurtig optræk og udstyr som til Praktina. Men der var ikke nok købere til det dyre systemkamera i DDR og produktionen stoppe i 1972 med under 5000 eksemplarer ialt.
Beskrivelse i samling klik
Ved afprøvning af Praktina IIA i 2023 ødelagde jeg gentagende gange filmen. Tandhjulet rev perforeringen i stykker, så filmen ikke blev trukket frem. Tilsyneladene havde jeg problem med nutidens vekselpatroner til film, nogle var lidt for store, eller også er der et slidproblem ved mit eksemplar af IIA. Jeg skiftede over til det ældre eksemplar Praktina FX og nu kom testfilmstumpen perfekt igennem.
Testbilleder lavet med FX modellen med prismesøger og en Tessar 2.8 50 mm med drejespringblænde.