Bilora Box ( BlitzBox) B 6 b 1950 – 1952

Hannes kamera nr. 1 – se også de to næste indlæg.

I hele den første del af 19. hundrede tallet var bokskameraet den jævne persons kamera. Stammende tilbage fra Eastmann Kodak kameraer havde de fleste fabrikker lavet variationer over kassekamera  med 120 filmen som grundlag og oftest i format 6 x 9 cm. Lukkeren var en simpel fjederlukker (rotation) med en tid omkring 1/30 sek og en  indstilling, der kunne holde lukkeren åben i vilkårlig tidsrum.. Objektivet var gerne en simpel enkel linse med f= 8 eller 11 og måske et f=16. Der kunne være mulighed for at skyde et filter ( gul eller grøn) foran objektivet.

I tiden efter 2. verdenskrig var Bilora en af de store producenter af bokskameraer. Denne model havde fået en mulighed for tilslutning af en blitzpæreholder og dermed skulle der være en synkronisering.

ICA Maximar 207 1912 – 1919


Hannes kamera nr. 2 ses også næste blok.

ICA  Maximar 207 , pladekamera 9 x 12 cm, lukker Deval automat Z, B, 1/25 – 1/100, objektiv Novar 6,8 13,4 cm. Brillant søger og libelle på objektivet. Kameraet havde dobbelt udtræk af løbebunden. Maximar findes i mange variater, denne her er en af de “billige” med triplet objektiv og enkel automatlukker dvs. den skal ikke spændes, men spændes af udløseren

Maximar typen blev lavet til langt op i 30’erne. Først under ICA  og senere Zeiss Ikon –  sammenslutninger mellem flere fabrikker under Carl Zeiss ledelse.

Ukendt magasin kamera 1890 – 1900

En dag dukkede en mail op fra Hanne. Hun spurgte, om jeg var interessert i en samling på 3 kameraer, som hun var i besidelse af. Selvom jeg indrømmede, at min samleraktivitet var ganske lav pga af min alder og hyldeplads, blev jeg nysgerrig og vi enedes om en pakkeforsendelse  mod passende kompensation. I pakken var:

  1. En Bilora Blitz box fra 1946 – 1950
  2. En Ica Maximar 207,  9 x12 pladekamera med løbebund dobbelt udtræk fra tiden 1912 – 1919 med et par pladeholdere.
  3. Et ukendt trækamera – intet mærke blot et produktionsnummer – 12 åbne pladeholder

Jeg har ikke kunnet finde kameraet i min litteratur. Keckmann bog om “Tyske kameraer 1839 – 1945” har dog to eksemplare 1890 og 1891 fra henholdvis Fichtner Camerabau Dresden og Hugo Gross Dresden, som kommer ret tæt på det 3. kamera.

Træet er nok nøddetræ. Kameraet er bokstype med en lukker, der skal spændes ved hjælp af en messingskrue på forpladen.  Der er to udløsere en for “moment” og en for “tid”. I bagenden er en aftagelig plade til et magasin med plads til de 12 pladeholdere  hver beregnet for 9 x 12 cm glasnegativ.
På den venstre side ses en påmonteret læderpose, i højre side sidder en træplade. På oversiden ses en tæller. Funktionsmåden er, så vidt jeg kan bedømme, følgende.

I mørkekammer placeres de 12 glaspladeholdere i bagenden. Træpladen i højre side trækkes ud  indtil et stop. Herved afdækkes forreste glasnegativ, der også skubbes fremad af fjeder i bagpladen. Med trækpladen ude eksponeres. Efter eksponering trykkes trækpladen helt ind. Derved skubbes den eksponerede plade ind i læderposen, som altså er magasin for eksponerede plader. Denne bevægelse øger også tælleren med 1. De eksponerede plader  skal fjernes fra kameraet ved åbning i mørkekammer.

Kameraet er en variant af den type magasinbokskameraer som kaldes “faldende pladekamera”.