Adox 300 1956 – 1962 magasinkamera

I midten af 50’erne blev farvefilm primært som dias (omvendt positiv film) overkommelig for den almindelig amatør. Men stadig var farvefilm dyr sammmenlignet med sort/hvid. Flere fabrikanter forsøgte at slå igennem med princippet et kamera to filmkassetter.  Adox  (Dr. C. Schleussner Fotowerke Tysklands næststørste efter Agfa) var en gammel tysk filmproducent. 1933 videreførte de Wirgins kameraproduktion da indehavere måtte flygte. Adox opretholdt efter krigen en mindre kameraproduktion i samarbejde med Wirgin med fortrinsvis simple kameraer.

Men Adox kom også med dette kamera Adox 300, typisk tubus kamera god lukker Compur Rapid LV (*) indstilling, Bewi lysmåler LV manuel overførelse og objektiv (Xenar). Kameraet havde vekselkassetter  og et dreje hurtig optræk ved objektivets tilslutning til huset med stærk inspiration fra Zeiss Ikon Tenax (1938).

Adox havde prototype klar med vekseloptik (Compur Type 1) og  en Adox 500 , men firmaet blev overtaget af Du Pont. De førte filmproduktionen videre, medens kameraproduktion overgik for nogle få år til Wirgin  (Edixa 16 subkamera). I dag er mærket Adox i brug  af FotoImpex, som anvender det som varemærke for kemikalier og film til analog fotografering.

Åben kassette
Bagside kamera uden kassette
Bagside kamera med kassette


(*) LV lysværdi et tal for lysintensitet. I LV indgår lukker hastighed og blænde værdi således at et trin op af den ene svarer til et trin ned af den anden. Det er mekanisk koblet ved lukkeren.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *