Welta kamerafabrik
I Dresdens sydvestlige hjørne ligger Freital som også blev et samlingssted for kamerafabrikker. I Hainsberg (lidt længere ude af dalen) blev i 1914 grundlagt en fabrik Weeka af Walter Waurich og Theodor Weber. I 1919 fik den nyt navn til Welta-Kamera-Werk. I 1923 flyttede den til Freital og opbyggede her en produktion af kameras i mellemniveauet med bla.:
- Typiske pladekamera bl.a Rekla
- Rullefilm type Perfekta / Super Perfekta 1935
- Weltini 24 x 35 bælg kamera 1937
- Weltur det samme udstyr som Weltini til 6 x 9 (4½ x 6)
I mellemkrigstiden leverede Welta kamera til Stoma i Malmø. Disse var forsynet med Stoma navn og ikke Welta. Det ser ud som om der var specielle modeller til Sverige.
Fabrikken kom uskadt igennem 2. verdenskrig, hvilket vil sige især uskadt efter februar 1945 bombardementet. Den slap ikke for beslaglæggelses m.m. i den sovjetiske besættelseperiode bagefter.
1946 bliver den nationaliseret og i disse år slået sammen med den nærliggende fabrik Camera-Werk Tharandt.
Produktionen stater igen med
- Welti 24 x 35 bælgkamera
- Weltax rullefilm med samme grundlag
- Reflekta to-øjet spejlrefleks egentlig en gammel Tharandt produktion der videreført i den sammenlagte virksomhed.
- Weltaflex - en ny konstruktion med basis i Reflekta
1951 kommer Welta nogle år under VEB Jena (C. Zeiss) men senere bliver tilknytte VEB KW Niedersedlitz ( Praktica)der også er med i kombinat VEB Pentacon. 1958 laver den serien Orix 18x24 mm for VEB Pentacon og som omdøbes til Penti og PentiII, hvor flere modeller fremstår. I denne periode bliver også fabrikkerne Korelle, Pfau og Wefo tilsluttet.
Welta værket overtog omkring 1957 produktionen af Belca Belmira, da Belca ikke længere lavede kameraer.
1959 indgår VEB Welta i VEB Kino- und Kamerawerk Dresden men allerede i 1960 overføres Welta til VEB Prüfgerätewerk Medingen ca 25 km NØ for Dresden. Welta er ikke længere et selvstændigt mærke.
Camera-Werk Tharandt
Var oprindelig Camera-Werk Ferdinand Merkel startet 1900. Ved en økonomisk krise omkring 1930 blev firmaet et kommanditselskab med bl.a. Fritz Richter. ved konkursen i 1932 overtog Richter firmaet, der nu fik navnet Kamera-Werk C. Richter. Han koncentrerede sig om det 2øjede Rolleitype 6x6 kamera "Reflecta". Efter 1945 flygtede Richter til Vesttyskland og startede 1949
Lippische Kamerafabrik
i Branstrup Westfalen/Weserbergland.
Fabrikken i Tharandt viderefører Reflekta (bemærk c bliver til k) og sammenlægges ved VEB processen med den nærliggende Weltafabrik
Kilde:
Herbert Blumtritt: "Geschichte derDresdner Fotoindustrie" Lindemann Verlag