MENU Zeiss Ikon :
···· Zeiss historie
    · Ica og andre f. 26
    · Zeiss Ikon f. 45
    · VEB Zeiss/Pentacon e. 45
    · Zeiss Stuttgart e. 45
    · Zeiss Jena e. 45
    · Annoncer med Zeiss
    · Links
    · Fabriksoversigt
    · Samling

   ©Leif Johansen



  Disclaimer

  Herved fralægger jeg mig
  ethvert ansvar, som juridisk kan tillægges
  disse sider gennem anvendelse af links
  til trediepersons homepages.

  Såfremt personer finder, at jeg har
  juridisk har misbrugt informationer
  og/eller billedmateriale, hvortil jeg
  ikke har copyright, bedes man rette
  henvendelse til mig, hvorefter materialet
  vil blive fjernet fra disse sider.

  Leif Johansen

Zeiss Kamera!



Zeiss Ikon

Historisk Oversigt:

Carl Zeiss firmaet har sin oprindelse tilbage til 1846 som et optisk firma der lige siden har lavet fremragende linser, briller, kikkerter e.c. oprindelsesstedet er byenJena

I en af de første større krise for tysk kameraindustriomkring i årene far 1900 til 1910 står Carl Zeiss Jena som en af de økonomiske stærke firmaer, der af frivilligehedens vej eller med økonomisk magt får etableret en samlægning af en række fabrikker i Dresden området (Hüttig, Wünsche, mm), der danner koncernen Ica som reelt styres af Carl Zeiss, ICA får sit hovedsæde i Schandauer Strasse i Hüttigs fabrik. Efter 1. verdenskrig kommer igen en krise i den tyske kameraindustri. Med lignende midler herunder det pres, som Carl Zeiss kan udøve gennem sin objektivproduktion og store indflødelse på centrallukkermærkerne Prontor (Gauthier) og Compur (Deckel) begynder en ny fusion. 1926 går Ica sammen Contessa-Nettel (Stuttgart), Hahn, Ernemann(Dresden) og Goerz(Berlin. Ernemann var egentlig med i de første fusionsforhandlinger i 1906 men sprang fra lige før den endelige etablering af Ica. Zeiss får derved dels fjernet andre objektivproduktionen i det østlige område dels reduceret antallet af kameramærker.

Det nye firma får navnte Zeiss Ikon, hvor Ikon muligvis bygger på Ica Contessa navnene. Med basis i Dresden i ICA bygningerne og med flere produktioner spredt ud over det daværende Tyskland, blev firmaet et af verdens største. På 8 mm filmkamera området var det den største producent.

Efter 2. verdenskrig blev firmaet delt op i østtysk Zeiss Ikon med basis i Dresden, Carl Zeiss i Jena og vesttysk Zeiss Ikon med basis i Stuttgart.

Den østtyske del havde meget svært ved at komme i gang, da produktionsapparatet blev flyttet til Sovjet som krigsskadeerstatning og indgik i den russiske kamerafabrik Kiev. Zeiss Ikon i Dresden bliver overtaget af staten (VEB), på et tidspunkt måtte det opgive Zeiss navnet og blev til VEB Kinowerk Dresden for endelig at indgå i den store statskoncern Pentagon i Dresden. Carl Zeiss i Jena er selvfølgelig også blevet til VEB men fortsætter mere eller mindre uafhængig af Pentagon i Dresden med produktion af optik til de andre fabrikker, samt en egen kameralinie til den store folkelige marked - Werra med ret speciel design og teknik, desværre er den sidste ikke af særlig høj kvalitet

Bemærkning om DDR's kameraindustri generelt!

Af hele den store produktion af kamera med tilbehør oprindelig i Zeiss Ikon koncernen fra 1926 er der kun tre firmaer tilbage efter 1990 omvætningen, hvoraf Ernemann og Pentacon ikke er del af Zeiss.

Zeiss Jena og Stuttgart med den videnskabelige linie og med Planetarie udstyr.
Zeiss

Filmprojektorer fra partneren Ernemann. Efter 1925 blev Ernemann specialisten for biografprojektorer, hvor Ernemann udviklede flere banebrydende modeller. Produktionen blev fordelt mellem Kiel og Dresden, hvorved Kiel efter 1945 blev selvstændig under Alexander Ernemann (flyttet fra Dresden maj 1945).

Ernemann Kiel

Den sidste større del er Praktica i Dresden som er en del af Pentacon GmbH. Det drejer sig om et helt helt nyt firma, hvor det eneste fra den gamle VEB Pentacon er navnet og symbolet - det berømte Ernemann tårn. Ernemann bygningen er blevet til teknisk museum for Dresden med vægt på fotografiske historie i byen. De laver stadig kamera (digital)men produktion ligger i andre verdensdele samt professionelt udstyr blandt andet scannerkamera.

Pentacon i dag
Praktica i dag

Kilde:
Camerapedia
Photoethnography.com
Objektiv Dansk Fotografisk Forlag nr 144 2006



Til top    ©Leif Johansen